Kenderprotein - a növényi fehérjeforrás
Tudtad, hogy a kendermag a legjobb növényi fehérjeforrás? Ha növelni szeretnéd a fehérjebeviteled természetes vagy vegán forrásokból, a legjobb választás erre a kendermag.
A kendermag fehérjepor vitathatatlanul a legjobb 20 aminosavat tartalmazó fehérjeforrás, beleértve a kilenc olyan esszenciális aminosavat, amit a szervezet önmagában nem képes előállítani, így azt táplálékokból kell kinyernie.
A kendermag fehérjepor nemcsak kiváló protein forrás, de tele van omega zsírsavakkal és rostokkal is, így lekörözve más hagyományos fehérjeporokat. De itt sem áll meg a sok előnyös tulajdonságainak listája, csökkenti a fáradtságot, és pozitív hatással van az immunrendszerre is.
Mi is maga a kender?
A kender a Cannabis sativa növény egyik fajtája, ami termeszthető úgy, hogy maximalizálva legyenek a növény szárában a rostok, és bővelkedjen a magtermelésben is. A kender pszichoaktív vegyületének, a tetrahidrokannabinolnak (THC) a szintje alig, vagy egyeltalán nem is mérhető. Tehát a kender elfogyasztása teljesen biztonságos, egészséges, és törvényes.
A kender fehérjepor és a kendermagolaj egyaránt a kender vetőmagjából készül.
A kendermag legalább 20 aminosavat tartalmaz, az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyek fehérjéket alkotnak, a fehérjék pedig az emberi test építőkövei. A kender protein egészséges 3:1 arányban tartalmazza az omega-3 és omega-6 zsírsavakat. A kender egyike azon kevés forrásnak, amiből könnyen kinyerhető a gamma-linolénsav (GLA). A GLA-gazdag ételek, mint a kender segíthet a szervezetnek leküzdeni vagy enyhíteni az alábbi betegségek tüneteit:
-
figyelemzavar
-
mellfájdalom
-
cukorbetegség
-
szívbetegség
-
magas vérnyomás
-
szklerózis multiplex
-
elhízás
-
premenstruációs szindróma (PMS)
-
reuma
-
bőrallergia
A kender fehérjepor táplálkozási profilja:
A kendermag hasonlóan a lenmaghoz tökéletes táplálékkiegészítő. A kender fehérjepor sok rostot, ásványi anyagokat és antioxidánsokat tartalmaz, telített zsírok, koleszterin és cukor nélkül.
Sportolóknak, lelkes amatőröknek, vagy csak nagyon aktív életet élőknek a legjobb választás.
1. Növeli a fehérjebevitelt
Legfontosabb, hogy a kender fehérjepor rendszeres fogyasztásával közvetlenül növelhető a fehérjebevitel. Miért olyan fontos a fehérje? Fehérjék alkotják a szervezetben a legfontosabb szerveket, izmokat, szöveteket és még néhány hormont is. A fehérjék segítik a szervezetünk fenntartását és fejlődését. Ezen kívül növelik az anyagcserét, és a zsírégető képességet.
A nem megfelelő mennyiségű fehérje bevitel nélkül a szervezet számos tünetet produkál, mint a gyors súlyvesztés, fáradékonyság, hangulatingadozások, és sok más egészségügyi probléma. A kender fehérjepor fogyasztásával a szervezet megkapja a kellő protein mennyiséget.
2. Javíthatja a szív egészségét
A kendermag ideálisan, 3:1 arányban tartalmazza az omega-3 és az omega-6 zsírsavakat, ezzel elősegítve a szív és az érrendszer egészségét. Másrészről a kender fehérjepor linolénsavat tartalmaz, ami egyes tanulmányok szerint segítheti a szívkoszorúér megbetegedések megelőzését.
A kender ezért szívbarátnak számít a magas rosttartalmú élelmiszerek között. Természetesen csökkenheti a vérnyomást, növeli a HDL-koleszterinszintet (nagy sűrűségű lipoprotein), csökkenti az LDL-koleszterinszintet (kis sűrűségű lipoprotein), és javítja a triglicerinszintet.
3. Csökkentheti a csontritkulás kockázatát
A kender tartalmazza az esszenciális gamma linolénsavat (GLA). Egyes tanulmányok szerint azok az emberek, akik nem jutnak hozzá elég esszenciális zsírsavhoz -különösen a GLA-hoz és az EPA-hoz- nagyobb eséllyel szenvedhetnek csontritkulásban a megfelelő mennyiséget fogyasztókkal szemben.
Egyes kísérletek azt mutatták ki, hogy a 65 évnél idősebb nők esetében 3 év alatt mérséklődött a csontritkulás GLA szedése mellett, azokkal szemben, akik placebót kaptak csak. A vizsgált hölgyek közül még csontsűrűség növekedést is tapasztaltak. Ezért érdemes a kenderfehérjét beiktatni a csontritkulásos diétába.
4. Vastagbél tisztító hatás
A kender fehérjepor gazdag az oldódó és nem oldódó rostokban. A rostok mindkét formája természetes módon tisztítja a vastagbelet, csökkenti a székrekedést és a méreganyagokat a szervezetben. A megfelelő rost bevitele kender fehérjepor formájában csökkentheti az aranyér, a hasmenés, és a divertikulózis kockázatát.
5. Csökkentheti a cukor utáni sóvárgást
A kender fehérjepor magas tápanyagtartalma tökéletes segítség az egészségtelen édességek utáni vágyakozás elleni küzdelemben. A kendermag tartalmú élelmiszerek egészséges mennyiségű rostot tartalmaznak, ezzel segítve a vércukorszint szabályozását is. Az egészséges vércukorszint megtartása járul hozzá a cukrok iránti vágyakozás csökkentéséhez.
6. Fellendítheti az immunrendszer működését
A kender fehérjepor fogyasztással könnyedén növelhető az immunrendszer teljesítőképessége. A kender magjai tartalmaznak vízben jól oldódó (globuláris) növényi fehérjéket (65-67%) és albumint (33-35%). Ezek a globuláris fehérjék felelősek a vérplazma enzimatikus funkcióiért az antitest képzés mellett, ez kiemelt fontosságú az erős immunrendszer működésében.
A kenderben lévő edesztin a legkönnyebben emészthető fehérje, ami nagyon hasonlít az emberi szervezetben előforduló fehérjékhez. A kendermag az edesztin legmagasabb ismert szintjét tartalmazza a növényvilágban, így kiváló fehérjeforrást jelent a szervezetnek. A kender magjai mentesek a tripsztinektől és az oligoszacharidoktól, ez a két dolog negatívan befolyásolja a növényi fehérjeforrások felszívódását és emészthetőségét.